Over ons

Wist je dat één op de vijf vrouwen met psychische problemen kampt tijdens de perinatale periode? Dit kan gaan van depressieve gevoelens en angststoornissen tot ernstige postnatale depressies en postpartumpsychoses.

Bij 75% van de moeders worden deze mentale problemen niet herkend en slechts één op de tien mama’s krijgt de juiste hulp.

Ook partners mogen hierbij niet vergeten worden. Bijna 10% van hen ontwikkelt een depressie binnen de drie tot zes maanden na de geboorte.

Kinderwens vzw begeleidt al meer dan tien jaar wensouders die een moeilijk parcours hebben afgelegd om hun kinderwens in vervulling te zien gaan. Hierbij kregen we vaak de vraag om ook tijdens de zwangerschap en na de geboorte de nodige nazorg te kunnen aanbieden en stroomlijnen. Want na zo’n stressvolle periode om zwanger te worden, krijgen veel ouders te maken met een broze wolk voor en na de geboorte.

Onze missie

Van roze naar broze wolk is een online hulpverleningsplatform rond perinataal mentaal welzijn voor ouders. Het is een initiatief van Kinderwens vzw en wil op vraag van ouders inzetten op een beter gestroomlijnde en goed gecoördineerde zorg rond dit thema.

 

Omdat we ouders zo goed mogelijk willen ondersteunen, bouwt Kinderwens vzw nu een netwerk uit van ziekenhuizen, centra en hulpverleners die vertrouwd zijn met de zorg rond perinataal mentaal welzijn.

 

Wij bieden ouders en de (professionele) omgeving een laagdrempelig aanspreekpunt aan en zorgen ervoor dat de zorgvraag met kennis van zaken erkend en beantwoord wordt en zo op de juiste plek terechtkomt binnen het zorgnetwerk. 

 

We willen alle mama’s en papa’s die moeilijkheden ondervinden met hun mentaal welzijn tijdens de perinatale periode de mogelijkheid geven om informatie en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Ook mensen uit hun nabije omgeving zijn welkom bij ons. We werken hiervoor samen met belangrijke partnerorganisaties.

wolk_alleen.png
 
shanti.png

Sociale steun en een laagdrempelig professioneel vangnet zijn ontzettend belangrijk voor de perinatale mentale gezondheid, zeker in tijden van corona. Elke aanstaande en jonge ouder heeft hier recht op.

Shanti Van Genechten, oprichter Van roze naar broze wolk